R. Fico: Čižnár bol kandidát prokurátorov, Čentéš politických strán

29.06.2013 Bratislava

Bratislava 29. júna (TASR) - Kandidát na funkciu generálneho prokurátora Jaromír Čižnár, ktorého do tejto pozície nominoval hlasmi Smeru-SD parlament, je kandidátom prokurátorov. Oproti tomu Jozef Čentéš, ktorého zvolila pravicová koalícia, prezident ho však nevymenoval, bol kandidátom politických strán. V dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

"Politikum je v tom, že ho nejaká väčšina musela zvoliť," pripustil premiér na margo Čižnárovej voľby. Zároveň ale pripomenul, že Čižnárovu voľbu odporučila Rada prokurátorov.

Zdôraznil, že prezident Ivan Gašparovič vyhlásením, že Čentéša nikdy nevymenuje za generálneho prokurátora, uzavrel procedúru jeho voľby. Z dôvodov, ktoré prezident uviedol, považuje premiér za mimoriadne závažný ten, ktorý hovorí o skartácii výpovede Igora Matoviča Čentéšom.

"Keď sme nastúpili do vlády v apríli 2012, pokojne sme mohli použiť parlamentnú väčšinu a zvoliť nového kandidáta," povedal Robert Fico. Dodal, že Smer-SD reagoval rozhodnutím zvoliť v parlamente kandidáta na post generálneho prokurátora najmä na vyhlásenie prezidenta, ktoré znamenalo, že táto funkcia môže ostať dlhodobo neobsadená.

Premiér komentoval aj kauzy spojené s vojenskou tajnou službou

"Nie je možné, aby sa nám pred kamery stavali bývalí pracovníci tajných služieb a rozprávali tajné veci," komentoval Robert Fico aktuálne kauzy spojené s vojenskou tajnou službou. Dodal, že nie je v poriadku, ak boli dekonšpirované byty a budovy, ktoré sa používajú na tajné rozhovory v súvislosti s bojom proti terorizmu. Premiér zdôraznil, že orgány činné v trestnom konaní vyšetrujú všetky aspekty medializovaných káuz, od úniku utajených materiálov až po podozrenia z majetkovej trestnej činnosti.

"Buď sa začne trestné stíhanie voči konkrétnym osobám, alebo sa vyšetrovanie zastaví. Ale to je vec Špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry. Do tohto my zasahovať nebudeme," povedal premiér s tým, že ak vyšetrovanie preukáže spáchanie trestných činov, minister obrany Martin Glváč z toho vyvodí voči konkrétnym osobám dôsledky.
 

Vyberte región